Viden og inspiration

Børsen: Anpartsprojekter er på vej tilbage i varmen

360 Wealth i Børsen

Markedet for anpartsprojekter, der har været nærmest dødt siden finanskrisen trak tæppet væk underejendomsmarkedet, er nu på vej tilbage

K/S-udbyderne forventer at udbyde projekter for 700 mio. kr. mere end sidste år. En stigning, der svarer til 37 pct. Det viser tal fra rådgivningsvirksomheden 360 Wealth, der har spurgt K/S udbyderne om deres forventninger til det igangværende år.

Investorerne er mere kritiske

Den nye generation af investorer i kommanditselskaberne er mere kritiske end før krisen. Det siger Jesper Sidenius, der rådgiver om investering i K/S-projekter gennem sit eget selskab 360 Wealth.

“De lader sig ikke forblænde af smarte salgstrick. De er mere forsigtige og søger sikkerhed. De fleste kan huske, at der var en krise for ikke så lang tid siden,” siger han.

Jesper Sidenius har tidligere både været sælger og køber af K/S-projekter, og han kan mærke en stemningsændring, nu hvor markedet er ved at vågne op igen. “Før krisen oplevede jeg også, hvad den eufori kan gøre ved investorerne. Det er belært af det, at de nu siger: spis nu brød til, nu tjekker vi det hele grundigt igennem. Hellere livrem og seler og udsætte en investering, end bare at kaste sig ud i noget, fordi klokken er kvart i 12 og det er nytår,” siger han.

Det får rådgiveren til at konkludere, at investering i kommanditselskaber aldrig har været mere sikkert. Ganske enkelt, fordi kravene er hævet.
“K/S-markedet har et dårligt ry, fordi der har været svingende kvalitet. Det er der stadig, men ikke så stor som før. Udbyderne slipper ikke af sted med noget halvgodt eller ikke gennemarbejdet, for investorerne er opmærksomme på alt,” siger Jesper Sidenius.

 

Børsen: Anpartsprojekter er på vej tilbage i varmenBørsen: Anpartsprojekter er på vej tilbage i varmen

Dobbelt så mange ejendomme som 2014

Jan Mølholm Hansen forventer, at de vil udbyde K/S-projekter for en halv milliard kroner i år.

Ifølge tal fra det uafhængige rådgivningsfima 360 Wealth forventes hele markedet at vokse fra 1,9 mia. kr. til 2,6 mia. kr. i 2015 – mod et fald på omkring ti pct. sidste år.

Fremgangen er bl.a. drevet frem af nye udbydere, som Obton, samt at flre af de store spillere før krisens udbrud, som Difko og Habro & Finansgruppen, melder sig på banen igen.

“Nogle af de gamle heste er begyndt at røre på sig og er på vej tilbage i manegen, og det er et sundhedstegn på, at markedet er tilbage igen,” siger Jesper Sidenius, der er stifter og adm. direktør i 360 Wealth, og har indgående kendskab til branchen, da han tidligere bl.a. solgte K/S’er for Griffin Ejendomme, der måtte lade livet under finanskrisen.

Da K/S-markedet toppede, blev der udbudt projekter i niveauet 20-25 mia. kr. om året – primært på ejendomme. Efter finanskrisen har investeringer i solenergi domineret billedet, men ejendomme er blevet interessante igen.

“Ejendomme kommer ikke til at eksplodere i år, men det markerer et comeback. Der vil blive udbudt dobbelt så meget som i 2014,” siger Jesper Sidenius, der vurderer, at ejendomme sidste år blot udgjorde 5-10 pct. af K/S-markedet.

360 Wealth i Børsen

360 Wealth i Børsen