Viden og inspiration

Live map: CO2 udledning i Europa

Realtids CO2 udledning af elforbruget

Interessant kort der baseret på live data viser hvordan elektriciteten produceres og forbruges lige nu i Europa, USA og noget af Canada og Australien.

Det viser hvilken energikilder der bruges samt hvor hvor stor CO2 udledning er. Ved hjælp af vejrdata viser oversigten også hvad den aktuelle potentiale for sol- og vindenergi er i de enkelte lande.

Kortet viser bl.a. at:Frankrig

  • Frankrig er blandt de mindst kulstofintensive elproducenter på grund af dets fokus på atomkraft. Klikker man på landet får man oversigten til højre.
  • Se hvilke lande der importerer og hvilke der netto eksporterer strøm blive vist med pile. Konkret hvor meget import/eksport kan også ses på oversigten til højre.
  • Norge og Sverige holder emissioner ned gennem vandkraft generation.
  • Polen og Estland er blandt kontinentets mest kulstofintensive elforbrugere. Ved at vælge Polen på kortet kan du se, at landet i øjeblikket stærkt afhængig af kul til elproduktion hvorimod Estland meste bruger olieskifer til at producere elektricitet.
  • På en blæsende dag vil du kunne se at Danmark og Tyskland eksporterer elektricitet til Norge som bruger den til at fylde vand op ved deres magasinkraftværker.
  • Selvom vi ikke har ligeså meget solenergi i Danmark kan produktionen på en solrig dag dække op til 30% af vores elforbrug

Som du kan se på billedet til højre er der også et bud på elprisen. Klik her hvis du vil læse mere om hvordan elprisen påvirkes og hvor dan den forventes at udvikle sig.

Ved at klikke rundt på kortet kan du udforske hvordan vind- og solenergi allerede er blevet en væsentlig del af energimikset i de fleste europæiske lande.

Baggrund

Kortet blev lanceret i september 2016, af frivillige udviklere via projektets GitHub.

Projektet bruger online vind og skydække data til at beregne potentialet for vedvarende elproduktion.
Du kan aktivere visualiseringer af vindhastighed og retning i hele Europa samt det aktuelle skydække.

Klik her for at se live map på CO2 udledning i Europa