Viden og inspiration

Berlingske: Skjulte omkostninger for 4 mia. kr./år

Berlingske: Usynlige omkostninger koster 4 mia. kr. om året

Ny uafhængig analyse konkluderer at usynlige omkostninger i danske investeringsforeninger udgør over fire milliarder kroner om året.

Som investor kan du ikke se den fulde pris når du placere dine penge i en investeringsforening. Foreningerne har i flere år været forpligtede til at oplyse de de årlige omkostninger i %, men det oplyste at udgør kun 66% af de reelle omkostninger.

Det er konklusionen i en ny analyse fra Miranova som omhandler de mere end 700 milliarder kr., som er placeret i danske investeringsforeninger.

Ifølge de officielle ÅOP-tal er omkostningerne i gennemsnit på 1,38 %, men analysen viser usynlige omkostninger på yderligere 0,63 % og dermed betaler kunderne samlet over 4 milliarder kroner mere på at forvalte pengene, end de får oplyst.

De skjulte omkostninger

Opstår når foreningen handler med værdipapirerne gennem i den tilknyttede bank/fondsmæglerselskab, der således får en indtjeningen på handlen. I de mest aktive foreninger i Danmark “vendes porteføljen” flere gange hvert år, så hele beholdningen af værdipapirer bliver handlet på et år. Og det er her, en stor del af de skjulte omkostninger opstår.

De skjulte omkostningerne opstår, når investeringsforeningen handler værdipapirer til en kurs, der er skåret til fordel for banken/fondsmæglerselskabet. Det såkaldte kursspænd. Så opstår der et tab på handel med værdipapirer i andre valutaer – en såkaldt valutamargin, som giver investeringsforeningen en omkostning.

Dernæst er der typisk en omkostning på dårlige kurser, når investeringsforeninger gennemfører store handler i et enkelt værdipapir. Det påvirker typisk kursen negativt.

Du kan læse hele artiklen her